School: An Clochar, Cathair Saidhbhín (roll number 13542)

Cahersiveen, Co. Kerry
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (continued from previous page)
    sagart nuair a chuala sé an scéal tríd síos, agus dúbhairt dá mb'ó féin a bheadh ann ná féadfadh sé an bheart a dhéanamh leath chomh maith.
  2. Teastalaidhe do b’eadh Eoghan Ruadh. Sórt file do b’eadh leis é. Bhí sé ag cur an bóthar de uair. Bhuail sagart leis. Chromadar ag comhrá le chéile. Níor b’fhada gur shroiseadar abha amhór. Ní fheudfadh an sagart an abha a cur de, ach bhí Eoghan cosnochtaighthe, agus chuir sé an sagart ar a dhrom agus ghluais air.
    I lár na h-abhainn dúbhairt Eoghan leis an sagart go ndéanfadh sé a fhaoistin leis. “Ná bac léi anois go mbeidhmíd trasna na h-abhainn” ars’ an sagart. “Ó ní dhéineann mar a bhfuilimíd aon deifrigheacht a athair, nach orm féin a bheidh an duadh, arsa Eoghan.Thosnuigh sé le na- a fhaoistin - peacaí móra d’á raideadh amach aige chomh tuigh le raithnigh. “Ó, tá an diabhal thiar ort,” ars’ an sagart tar éis gníomhartha Eoghain a clos. “Má tá mhaise” arsa Eoghan “ní fada a bheidh”, a’ caitheamh an tsagairt isteach san uisge.
      2. poetry
    Micheál Stac