School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    ní raibh an bruac ann. Bhí sé díreac tar éis an galún a líonadh nuair cad a connaic sé ag teacht cuige ac an bruac. As go brát leis agus dubhairt an brúac ós árd
    "A claidhire na gcleas beir-se agam sara dtagadh an taca seo arís."
    Níor thuig an fear í agus go lúath na dhiaidh sin báthadh é ag dul go Ros Beithe. Tar éis míosa nó mar sin fuair a mhuinntir é i mbun Cuas na Seascad sé míle deug slíghe ó'n áit a baítheadh é. Seán Ó Laoingsigh ab'ainm do agus ní raibh sé ach triocadh blian.
    "Mairg don té a labharann go teann mar is goire cabhair Dé ná an doras."
  2. Is mó tobar beannuighthe atá mór timcheall Co. Ciarraídhe act is beag an t-eolas atá againne ortha.
    Amhthac tá ceann i mbarr Cnoc Curra áit síar ó Gleann Beithe agus gan dobht an domhain, is mó duine a leigheas sé. Fadó ní raibh puinn eolais ag na daoine mór tímceall na h-áite seó ar aon tobar díobh san agus dá bhrígh ní bíodh pian in a méar núair a théighidis go dtí an tobar úd.
    Úair amháin cuaidh fear ó'n áit ann, bhí sé dall, act bhí dócas aige agus gac bliadhain go cinnte ragaidh sé go dtí an tobair. An úair seó a cuaidh sé ann bhí sé