School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    dheinidís cístí as na "seachráthans"; sin íad na prátaí a bhí bog tar éis an seaca. Do thugadh min amac dóibh leis agus do dheineadar pota mór do phraiseach gach lá ins na Cealla agus do roinneadh é. Fuair gac duine pláta de, tá an pota le feiscint. Tháinig long de bríscaí isteac leis annso agus do thóg na gárdaí cósta íád agus do roinneadar cuid díobh ach do loiteadh an cuid is mó díobh; do coimeádad breis íad istig cun iad a spárailt agus ní d'feadhfadh le h-aoinne íad a ithe agus ba mhór an peacha dóibh é sin a déanamh agus an méid daoine a fuair bás leis an ocras. Do fúair alán daoine bás i dtig na mbocht agus do thógadar na cuirp go dtí an reilg istig i gcairt gan cómhra ná aon nídhe ac cuid díobh i málái agus nuair a tagaidís go dtí a an reilg do dheinidis poll mór agus ardócaidís leathlaí na trucailleach agus caithidís an úalach isteac in aon poll amháin agus annsan cré a chuir anuas orra. Ní raibh aon slíghe eile cun é deanamh bíodh an méid sin marbh.
    Bríd Ní Muircheartaigh
    Kells, Co. Kerry