School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    cócó is arán aca anois, acht ní raibh sé sin aca fadó acht cúpla chriochán nó prataí rósta a raibh fúar fén aer ach íosfaidís íad. Leabhar amhain a bhí idir deich scolairí. Do bhí máighistir Rinne ó Gleann Bheithe ag foghluim rinnce dos na daoine ón áit seo i dtigh Cíobhánaigh in aice na scoile. Tadhg Ó Súilleabhain dob ainm do.
    "Ní hualach do dhuine an fhoghluim"
  2. Is mó saghas scoile a bhí in Éirinn in allódh. Ní raibh an scoil ann fé mar atá anois, mar bhí nas Sasanaigh ag íarraidh íád a chuir fé chois. Tá scéalta ag na seancaidhthe go raibh scoil-scairt i Ré Chaisleach fadó. Fear ó Cúanana dárb ainm Casúrach a bhí ag muineadh ann agus bhí sé ag muineadh i scoil eile i nGortfúára leis. Fear maith ab'eadh é agus bíodh sé ag dul ó áit go h-áit ag muineadh agus bíodh scoil annso is annsúd aige. Ar thaobh na gCladthach a bhíodh sé aige agus thagadh na páistí ón áit