School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    cómhraí droch h-aimsire, agus ní raibh sé deánach nuair d'árduigh an ghaoth. Do dhéineadar dearmhad an bád do cheangal, cheapadar ná raibh aon bhaoghal uirthi mar bhí sí in-aice na crúaiche tamall maith ón bhfairrghe ach mo bhrón níorbh amhlaidh an scéal; do sciob an gála í go dtí an fharraige agus amach leí ag árdú agus ag islú ar na tonnta móra.
    Nuair a chúaidh na feirmeóirí amach ar maidin sé an chéad rud a dheineadar ná féachaint ar a raibh acha agus annsan fúaireadar amach go riabh an bád imthighthe agus an dearmhad a dheineadar ach bhí sé dénaach anois. An úair sin is dócha gur cuimhnígheadar ar an sean fhochal:- "Ní hé lá na gaoithe lá na scolbh"
    Cúpla lá na dhiaidh sin fúaireadar sceála gur tháinig sí isteach go -hÍnse agus chúadar ann ar inntin é bheith slán ach bhí briste ann rómpa.
  2. I mí na Nodlag 1930 bhí gála mór ann. Nuair do tháinig lá Nodlag níorbh fhéidir leis na daoine dul ar Aifreann. Bhí bhean ag íarraidh dul ar Aifreann agus do leag an ghaoth í agus bhí sí