School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

bhfraoc le h-ais leó.
    "Beirimís air" arsa Donchadha agus do dhein féin go tapaidh dóibh ach mo bhrón nuair d'imtigh an tonn lasmhuigh ar árach do crom sí amach agus do beagair an crann cómh fada amach as bhí sé isteach roimis sin. A dul amach leis, (?) nuair do mheas Donnchadha é coimeád, do coimeád sé sin Donchadha agus caith an fear bocht fice slat ar an dtaobh amuigh don luing as san a thagann "Ghreim Donchadha" ó shoin anuas. Níor bhfada go dtáinig a chiall do amuigh agus scread sé isteach cúcha ná raibh aon baoghal air go dtagadh sé féin isteach. Tháinig leis, ach ní gan duaidh. Bhí sé na snámhaidhe, tréanmhar agus ba mhaith an scéal do é, mar ná feádfadh aoinne dul na ghaor. Mhair sé ibhfad na dhiaidh sin agus fuair sé bás fé cion agus meas na ndaoine. Níor cualadh aoinne gur dhein sé feall ná droch bheart riamh, ac a chabharuaighe a gcómhnaidhe leis an mbochtán agus leis an díolachtaidhe go ndéinidh Dia trócaire air, ach is dóca gur fada do dhein mar thuill sé san.
    (feic leathanach a 96)
    Seán Ó Murchadha