School: Na Cnoicíní (roll number 13124)

Garranearagh, Co. Kerry
Seán S. Ó Cuimín

1. An Giorrfhiadh agus na froganna
    Bhí giorrfhaidh ann uair is bhí sé tuirseach dá shaoghal. Ní fuair sé nóimeat suamnis riamh ón lá rugadh é ach ag teiche le’n anam gach aon lá a’ iarraidh a códa a bhreith leis ó coin is ó gadharaibh is ó fhiadaighthe . Tháinig sé abhaile tráthnóna mar seo is é suaidhte go maith t’réis cúrsaí an lae. “Mhuise, n’fheadar an tsaoghal bhraonach” ar seisean “a bhfuil aon ainmhidhe eile sa Domhan go bhfuil saoghal cómh h-aindis aige is mar atá agam-sa. Níl sos ná suaimneas agam in ao’ bhall de ló ná d’oidhche ach mé in peathaidhe beag suarach a’ rith ó áit go h-áit a’ iarraidh m’anma a bhreith liom ó’m namaidhibh is go mbfearra dom seacht n-uaire bheith marbh ná beo.
    Tá eagla orm roimh gac’ aon ainmhidhe eile sa Domhan agus nách fearra dom anois deire a chur liom féin ar fad, seachas bheith ag fhulaing ar a tslíghe seo agus as go bráth leis cun é féin a
    AT0070: More Cowardly than the Hare
    Bean Uí Sheaghdha