School: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Kerry
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. (continued from previous page)
    siubhal bíonn roinnt cailíní agus búachaillí in-aice na teine agus iadh ag cur cnóna isteach san ngríosaigh, agus ainm cailín agus búachaill ar gach ceann acha. Má fhanann an dá chnó in-aice a chéile agus má léimeann siadh amach le chéile deirtear go bpósfar an bheirt úd, ach má léimeann siad óna chéile ní pósfar go deó iad.
    Sa tsean-aimsir do théigheadh sgata buachaillí ar fúaid an bhaile oidhche Samhna ó thig go tigh agus a gceannacha go léir dubh i dtreó ná h-aitneocfá iad, agus culaithí de tuighe umpa ag bailiúghadh airgid. Buachaillí tuighe a tugtí ortha san.
    Máirín Ní Chonaill
    Ochtaibh, Co. Kerry