School: Cill Mac Ciarainn (roll number 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Kerry
Seán Ó Cathasaigh

1. Tá le feiscint go soiléir fós ar Chnoc Chill Mhic Ciarainn ranna fé leith rianta le clochaibh. Glaodhtar ortha 'Ranna na Beórach' ortha. Deirtear go raibh fás iongantach fán bhfraoch ar an gcnoc san agus pé beag nú mór feidhme do baineadh aisti bhí san uatha do bheóir a dheunamh. Cuirtear i leith na nDanair san agus innstear go raibh rún a dhéanta fé athair agus mac. Nuair a bhí ó dhaoinibh iasachta an rún d'fhághailt dubhairt an t-athair leó an mac do chur chun báis mar gur fearr a bhí a fhios aige féin ná aoinne eile. Nuair deineadh dá réir bhí an breall ortha ní scéitheadh sé a rún agus básuigheadh é. Is amhlaidh a bhí eagla ar an sean duine go sgéithfeadh an mac muna mbeadh sé féin 'na bheathaidh chun cosg do chur leis. Sin d'fhág bun ós cionn le beóir a dheanamh na daoine annso.
    AT2412E: (Danish Heather Beer.)