School: Cill Mac Ciarainn (roll number 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Kerry
Seán Ó Cathasaigh

1. Sgéal Grinn
    Dómhnall Ua Cúrnáin Málainn 48 bl. d’innis
    Bhí fear ag deunamh cleamhnais fadó agus chuaidh sé go dtí an tigh go raibh sé a fághail mná ann agus beir an stócach le ‘na chois. Nuair shroiseadar an tig thosnuigh an stócach ag moladh an fhir. Dubhairt an fear go raibh céad púint sa bhannc aige agus dubhairt an stócach go raibh agus dhá chéad. Dubhairt an fear gur maith an sclábhaidhe é agus dubhairt an stócach gur ana fhear ar fad gurab eadh é. Dubhairt an fear annsan “Tá gach aon nídh socair anois acht nílim go maith ar muir.” “Nílir ná go maith ar Tír” ars’ an stócach. Do scaoil sin an praiseach ar fuaid na mias agus do bhriseadh an cleamhnas. Do leath marbhuigheadh an stócach ag dul abhaile.
    Domhnall Ua Cúrnáin
    Málainn, Co. Kerry