School: Cill Mac Ciarainn (roll number 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Kerry
Seán Ó Cathasaigh

1. Ceallanach:
    1. Cois a’ Chaoil i bhfeirm Phartaláin Uí Shúilleabháin. Tá so liostálta cheana mar tháiinig daoine á infhiúcadh bliadhanta ó shoin agus bheireadar leo cunntas na gcloch go raibh an Ogham ortha.
    2. Tá ceallúnach eile i bhfeirm Phádraig Mhic Giolla Pádraig i gCill mac Ciarainn an chéad páir ón mbóthar suas. Tá clocha ag marcáil na n-uaigh ann mar roiligh a b’eadh é níos mó ná 50 bl. ó shoin. Is ann anois cuirtear leanbhaí gheibheann bás roim baiste dhóibh.
  2. Sgéal
    Deirtear timcheall na h-áite seo gur mó uair go bhfacthas daoine beaga ag imirt i bpáirc an leasa leis an n-Gearaltach agus fós go ngabhann sochraid ‘na threó ar bhás do dhaoinibh áirithe.
    Bhí de nós timcheall na h-áite seo dul Aoine an Chéasda don sean roilig i n-ionad casadh chun an t-séipéil. Na mná is mó bhíodh ag úrnaidhe ann. Tá san ar ceal anois.