School: Cill Mac Ciarainn (roll number 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Kerry
Seán Ó Cathasaigh

1. Tráchtaid siad fós ar an ngála mílte seo. Bhí tosach na h-oidhche chómh ciúin ná raibh luasgadh ar linn go dtí timcheall an dá uair deug nuair d’fháisg an gála buile. Oidhche na Nodlag beag a beadh í. Chuadlathas sceartuigheal mór gáiridhe i gCnoc Chúmastabha i dtosach na h-oidhche nuair a bhí an uain ciúin. Sluagh Sidhe a bhí ann, dubhairt na sean daoine. Leag an gála tig Fhíonáin Uí Shúilleabháin (a Céin) i gCúmastabha agus tig Mháire na Móna i Málainn. Bean ó Chúige Chonnacht a tháinig go Cúmastabha timcheall 40 bliadhain ó shoin adubhairt go Sluagh Sidhe ó Tiobraid Árann a leag tig Fhíonáin ‘a Céin is go raibh sluagh sidhe na h-áite se ‘n Gleann Beithe fén am san is gur thángadar láithreach agus go raibh bualadh trom aca san ath mhullach i mBóthar na gCéimeanna.
    1. processes and phenomena
    Dómhnall Ua Cúrnáin