School: An Fhaill Mhór (roll number 12701)

Foilmore, Co. Kerry
Domhnall Ó Mathghamhna

1. Inghean Sainnteach.
    Do bhí fear ann fadó agus do bhí inghean agus mach aige. Ní raibh aon mheas aca ar a n-athair bhocht.
    Lá amháin do chuaidh sé go dtí fear ciallmhar chun comhairle d'fhághail. Do thug an fear ciallmhar airgead ar iasacht don bhfear eile. Dubhairt sé leis dul amach lá breágh agus bheith ag féachaint ar an airgead. Annsan é do chur isteach sa bosca nuair a bheadh a inghean af féachaint air.
    Do chuaidh an fear abhaile. Do tháinig an lá breágh agus do chuaidh sé amach agus an t-airgead aige. Do chuir se isteach ins an mbosca é annsan nuair a bhí a inghean ag féachaint air. Do tháinig
    Mícheál Ó Súilleabháin
    Dooneen, Co. Kerry