School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry

1. Biadh na Sean-Aimsire
    Ainm an Aithriseóra: Bean de Búrcac.
    A Seoladh: Baile na Cille, Gleann Beithe.
    A Aois: 53 bl.
    D'ithidís dá béilí sa lá béile ar maidin agus béile ag dul a codlad - prátaí agis salann agus bhainne gac uair. D'oibridís trí h-uaire a cluig ar maidin sar n'ithidís an breacfast.
    Bhiodh an bórd na seasam suas i gcuinne an fhalla d'fhonn slighe a dhéanamh mar bhíodh na tighthe ró bheag.
    Marbhuighidis seana bhó agus ghearraidís chuid don fheól agus min coirce a dheinidís féin sa mbaile i dteannta a céile in aon corcáin amháin agus deanadh an méid a biodh sa corcán san ar feadh seactmhaine iad.
    Cuiridís corcán uisge ar an dteine agus nuair a bhíodh sé ag beiriughadh do lactfaidÍs an mhin le leamhnacht agus chaithidís sios sa chorcán é agus nuair a bhíodh sé tamall ar beiriúghadh cuiridís a thuile mine cun é reamhrughadh nuair a bhíodh sé beirbhthe chaithidís isteach i méis mhóir é agus geibheadh gac h-aoine inoga (muga) bainne
    Brighidh de Bhúrcach
    Ballynakilly, Co. Kerry