School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry

1. Na Prátaí
    Ainm an aithriseóra: Máire bean Uí Riordáin.
    A Seoladh: Cill na mBreac, Gleann Beithe.
    A Aois: 50 bl.
    Bé an práta an biadh ba thábhachtaighe a bhiodh ag na h-Éireannaig san tsean aimsir. I mbliain 1845 tháinig an meath ar na prátaíbh agus do lobh siad go léir 'san dtalamh agus bhí ocras ar na daoinibh. Biodh prátaí ag na sean daoinibh trí uair sa ló, ag an mbreicfeast, ag an ndinnéar, agus ag an suipéir.
    Nuair a bhíodh na prátaí úsaidhthe acu, 'san Samhradh ithidís arán buidhe gan aon plúr tríd an mhin agus ólaidís bainne géar.
    Do théigheadh spailpíní ó Gleann Beithe go margadh na saoire insan Earrach cun go h-írealach feirmeóirí iad cun na bprátaí do cur.
    Biodh páircheanna móra prátaí le cur acu, agus d'oibróidís, na spailpíní go dian agus tuillidís an t-airgead gan dabht.
    Do theigheadh spailpíní ó'n áit seo go Tráighlí, Oileán Ciarraidhe, thios go Luimneach, agus go bailtibh eile.
    Insan bhFóghmhair do théigheadh na mná ghá bpriocadh go bailtibh eile agus tuillidís a sé nó a seacht
    Nóra Ní Ríoghbhardáin
    Kilnabrack Lower, Co. Kerry