School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry

1. Nósa na Nodlag
    Ainm an aithriseóra: Máire Bean Uí Riordáin.
    A Seoladh: Cill na mBreac, Gleann Beithe.
    A Aois: 50 bl.
    Bhí a lán nós ag baint le féasta na Nodlag fadó. Do théigheadh na fir timcheall ó thig go tig ag lorg airgid agus dreoilín ar thor acu. Cúpla lá 'na dhiaidh san biodh greann agus rinnche i dtig éigin na gcomhursan.
    Oidhche Coille d'fanaidís na suidhe go meadhon oidhche ag faire treó na gaoithe, feucaint an mbeadh buadh ag na Caitliocaibh.
    D'fanaidís na suidhe Oidhche Nodlag Beag cun go bhfeicidís an t-uisge iompuighthe i bhfíon.
    Oidhche Nodlag d'fágaidís coinneal mór ar lasadh i lár an úrláir go dtí an maidean lár na mháireach. Dheinidís coinnle cúpla lá roimh an Nodlaig agus bhuanaidís ar feadh an dhá lá deug. Bhiodh coinneal acu agus trí buaicis tríd. Choimeadaidís ar lasadh é ar feadh na h-oidhche ar fad. Lasadh an duine do'b óige sa tig an choinneal.
    Dheinidís cístí aráin roimh Oidhche Cinn Bliana agus chuiridís ar na fuinneógaibh iad cun an ocrais do coimead ó'n dtig ar feadh na haith bhliana.
    Nóra Ní Ríoghbhardáin
    Kilnabrack Lower, Co. Kerry