School: Gleann Beithe (B.) (roll number 4762)

Glenbeigh, Co. Kerry
Séamus Ó Dochartaigh

1. (continued from previous page)
    sí chun na trágha. Chonnaic an fear ag imtheacht í, fuair sé a chapall agus lean sé go dtí an fhairrge í ach do bádhadh an capall. Seán Ó Sé an ainm a bhí ar an bhfear. Deirtear go bhfuil an bhean-mara ins an bhfarraige fós agus go mbíonn sí le feisgint roimh eirghe gréine lá Bealthaine. Dinnis mo athair Pártalán Mac Suibhne ó Baile na Cille an sgéul so dom.
  2. Sgéul
    Bailighthe ag Seán Mac Suibhne Baile na Cille.
    Bhí beirt dhrifiúr in a gcómhnuidhe i nGleann Beithe fadó. Do théigheadh duine aca mor-thímpal na tíre ag bailiúghadh déirce agus nuair a thagadh sí abhaile do théigheadh an duine eile ag bhailiúghadh agus is mar sin a bheathaidh siad iad féin. Uair amháin chuaidh duine aca ag bhailiúghadh agus chaith sí tamall abhfad ó bhaile agus fuair an duine eile breóite an fhaid a bhí sí imighthe agus bhí sí go h-olc. Thagadh na cómharsana chun an tighe an fhaid a bhí sí breóite agus thugaidís aire dhi. Tar-éis tamaill mhóir fuair sí bás. Nuair a bhí sí ag dul chun bháis dubhairt sí leis na daoine a fó-ghúna