School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. Sa blian 1846 bhí gorta agus gabhtar sa tí seo. Bhéigin dos na daoine cíos ,ór a dhíol do na tighearnaí Tamhlan an uair sin agus nuair a mheath na prátaí go léir sa bliain 1846 ní rabhadar ábalta an chios dho díol agus chuir na tighearnaí talmhan amach a a seilbh iad. Agus thóg duine fealltach annsan é agus dhíol sé an chíos as. Dhein na daoine go léir suas na aigne gan aon chíos a dhíol le h-aon Righearna. Deirig buacaillí na h-Eireann amach. Annsan iscoidhche cun eagla a chur ar na feirmeóirí a bhí ag díol cíos dos na tigearnaí talmhan. Do lamhachadar cuid aca Gearradar na cluasa d'en cuid eile a bhí ag díol cíos agus ag tógaint seilbh talamh. na ndaoine a cuireadh amach. Bhí spíaraí ins gach áit agus beidh go deó agus deineadar spiarthach ar an buachaillí maithe in alán áiteann agus crochadh.
    Donncadh Ó Seaghdha
    Mícheál Mac Cionnaith