School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. Bhí fear i na cómhnuide i Cleatháin. Buarcach a b'ainm do baintreach fear, bhí ceathrar leanbh ag brath air chun iad le n-ithe. Ní raibh aon nidh aige do tabharfadh le n-ithe do na leinbh. Cuaidh sé isteach i Deméin Godfrey i mbaile an Muilinn agus ghoid sé an bhó ab' fearr a bhí ann, agus thug sé leis go Cleatháin í. Mairbh sé í dith sé í, é féin agus na leinbh. Thóg na peelers é agus crocadh i dTráiglí é. Chuaidh na daoine muinteardha go dtí Tráighlí cun a thabhairt a bhaile marbh é. Cuir siad isteach sa cómrainn é. Ní raibh aon capall ná trucaill sa saoghal sin. Thug na fir abhaile 'na nguailnibh é. Ar cnoc Tráighlí bhí rud éigin ag scríobadh istig sa cómhrainn. Leigeadar an chómhra anuas ar bharr an cnuic. Thógadar an clúdach as an
    Tadhg M. Ó Seághdha
    Padruig Ó Seaghdha