School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. Sgéal
    Bhí fear agus bean pósta le na céile. Do bhí leanbh aca. Do bhí an bhean goidthe agus gach oidhche tháinig sí chun biadh a thabhairt do'n leanbh. Ní fhaca an fear í ach do chlois an fear na daoine mór timcheall na h-áite á rádh go raibh a bhean ag teacht chun an tighe gach oidhche chun biadh a thabhairt don leanch. Dúbhairt duine leis "gan bheith na chódladh anocht". Agus nuair a tháinig an oidhche d'fhan sé sa leabhaidh agus ní raibh sé na chodhladh. Taréis tamaill san oidhche tháinig sí isteach chun biadh a thábhairt don leanbh. Chonnaic an fear í. An ceud lá in a dhiaidh san. Dúbhairt an duine leis. "Raghaidh tú go cros bóthair agus dein bogha agus faigh buidéal uisge beannuighthe agus nuair a bheidh sí ag teacht cuir an bogha mór timcheall uirthi agus caith an t-uisge beannuighthe mór timcheall an bhogha agus beidh sí agat. Aon
    Seán Seaghdha
    Ristéard Ó Neachtain