School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. (continued from previous page)
    no timceall mar sin. Bhí tuighe ar an gceann mór agus bhí clocha móra mar díon ar an gceann eile. Thuit siad síos timceall bliadhain ó shoin. Bhí siad deanta cun bradán do shábháil. Bhí gach tig lic oidhre deanta cois poll mór cun an lic oidhre do thógaint isteach. Bhí siad déanta ana árd mar bhí a lán leach oidhir istig ann. Tá ceann eile déanta i Carrtach in aice le tig Paddy Púicín. Bhí sé deanta sa bliadhain 1890 no timceall mar sin agus tuit sé síos timceall ar ficead bliadhan ó shin. Ní raibh an ceann sin cómh h-árd le na cinn a bhí in aice mo tige acht bhí sé leathan. Thuighe a bhí ar an gceann sin. Ins an am a bhíodh an lic oidhre ann bhí mná ag tarraing an leach oidhir i gcléibheanna agus fuaireadar raol gach lá. Ba le na tighearnaí talamhan an iasgaireacht bradán ar fad ar an abhainn.
    Seán Ó Seagdha
    Risteard Neachtain