Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

Ar an leathanach seo

1. Fadó fuair daoine éigin fathach mór i Daingean. Bhí sé sínte síos matbh i bportach. Bhí buideal in aice leis agus bhí sé scribhthe síos ar an mbuidéal. Dá bhfaigeadh sé aon braon ón mbuideal sin go mbeadh sé beo. Ní raibh fhios ag na daoine cad a deanfadh siad leis. Dínnis siad don sagart mar gheall air. Tháinig an sagart agus dúbhairt sé é do adlacadh mar da mbeadh sé beo arís go marbhóchadh sé na daoine go leir.
  2. Bhí Fionn Mac Cúmthaill chun Gráinne do phósadh agus níor mhaith le Gráinne é do phósadh. Aon lá amháin thug Gráinne póitín codhlata do na saighdiúirí ach amháin do Diarmuid Ó Duibhne. Chuaidh na Fianna go léir
    Donncad Ó hEaluighthe
    Máire Ní hEaluighthe