School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. Do tháinig long ó America nó tír eile thar fairrge go dti Ros Beithe fadó agus nuair a bhí na fir ag teacht isteach do thug siad bosga óir leo mar bhí eagla ortha go marbhochadh na daoine i Ros Beithe iad go léir agus na daoine bhíodh istig san long. Nuair a tháinig siad bhí siad chómh ceanamhail ar an ór - do chuir siad i bpoll mór ins an gcoill é. Bhí crann mór ag fás in aice leis an áit agus do chuireadar "bolt" mór ins an gcrann. Nuair a bhíodh an muilean ag gearradh na gcrann go h-adhmad do fuair siad an "bolt" ins an gcrann. Agus sin é an uair go raibh fhios go raibh an t-ór ins an gcoill i Gleannbeithe ach ní raibh fhios ag éinne cá
    Criostóir Ó Conchúbhair
    Kilnabrack Lower, Co. Kerry