School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Do bhí daoine 'na gcomhnuidhe san áit seo fadó ar a glaodadh na Tóraithe. Bíodh mugaí admuid á dheunamh aca agus cupaín ahdmuid leis. De réir mar a chuala Protastúnaig a beadh iad. Bhídís ag iascach san abainn atá i n-aice na h-aíte go nglaodhann siad Abha Carrthaighe air. Cleíbheanna iascaig abhíodh aca. Bheiridís ar mórán éisc go mór mhór ar bhradaín agus bric. Sin é an tslighe a bhíodh aca chun iad féin do chothugadh chomh maith le bheith ag deunamh na mugaí. Daoine iasachta do bead íad agus fé dheireadh do mhairbh daoine an pharóiste iad mar theastuig an t-iasg uatha féin. Bhí an saoghal go h-olc an uair sin. Glaodthar Béal-Átha-an-Chléibh ar an áit ó shoin.
    Mícheal Mac Cionnaith ó Calathanuisge, Gleannbheithe a innis sin dom. Tá sé 98 mbliana d'aois.
    Callahaniska, Co. Kerry