School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. Conus mar a fuair Loc Carrthaighe a Ainm

Deirtear go bhfuair Loc Carrthaighe a ainm ó Mac Cárrtaig Mór a bhí i na Iarla i nGleann Cárrtaig agus i n-Oileán Dairbhre le linn Eibhlíse.
    Do bhí Iarla i Deas Mumhan ó'n mbliain 1548 go 1596 Domhnall a b'ainm dó. Do shíolruigh sé ó Fáilbhe Flann a bhí 'na righ i gCúige Mumhan timceall na bliadna 900 A.D. Ní raibh aon mac ag Domhnall ach bhí inghean aige dar bainm di Eibhlín agus do phós sí Fingin Mac Cárthaig sa bliain 1585 agus sé sin an Mac Cartaig Mór go bhfuilim ag trácht air ó na fuair Gleann Cárrtaig agus Loch Cárrthaig a n-ainmneacha. Deirtear go bhfuair Mach Cárrthaig Mór a thiodal ó Aodh Ó Néill.
    Mo shean-athair Tomás Ó Conchubhair ó Gleannchárrthaig a innis an sgeul so dom.
    Lough Caragh, Co. Kerry