School: Gort Buidhe (roll number 14509)

Gortboy, Co. Kerry
Gilbert Mac Gearailt

1. Tá tobar beanuithe i gCúl Ruadh. Níl aon ainm air. Ní thugann cuairt air anois acht fadó thugaidís cuairt air nuair a bhíodh na stations ins an gCeanntar san. Siuabhaildís timcheall an tobair agus deiridís paidireacha. Ní bhíodh laetheannta speisíalta cun dul go dtí an tobar mar a bhíonn cun dul ar chuairt ar toibreacha beannuithe eile. Ta falla beag fós timceall an tobair agus tá sruthán beag ag rith amach as. Tá crann ag fás in aice an tobair agus deirtear dá ngeárrfadh duine géag den crann go mbéadh sé bacach i rith an cuid eile dá shaoghal.
    D. Ó Léain, Lios-Liath-Bhán
  2. Tá tobar beanuighthe i Seanarath agus glunóg a tugtar air. Tá sé suidhte ar bharr an bhaile agus ritheann sruthán thíos as, go dtí an abha - Fionn glaise. Tugann daoine cuairteanna, ar an tobar roimh eirighe na gréine ar maidin agus tar éis dul fé na gréine um tráthnóna.
    Fad ó thóg bean éigin galún uisce ón tobar agus chuir sí an tuisce sa chiteal igcóir an tae. Dá mbéadh an citeal ar an teine go dtí an lá indiú, ní bhéadh sé beirighthe
    Máire Ní Leáin
    Lisleibane, Co. Kerry