School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

ar fuaid na tíre ar feadh an ghorta, agus do thug san obhair le déanamh dos na daoine.
    Gheibhidís scilling nó réal gach seachtmhain, agus do cheannuighidís an mín leis an airgead san. Fuair alán daoine bhás leis an ocras. Do dhúnaidís an doras agus gheibheadh an líon tighe bás leis an ocras, duine in-diaidh duine. Nuair a fuair na daoine bás do chuireadar isteach in aon pholl amháin iad, gan comhra, gan bráithlín, ortha.
    Do chuaidh na mílte acha as an tír. Do chuadar anonn go h-America, i sean bhádaibh, ach fuair an chuid is mó díobh bás sula chuadar leath-slighe. Sa Samhradh 1848 d'fás na prátaí arís, agus annsan bhí fheabhas ar chás na daoine fé'n mblian 1849, ach san am gcéadna bhíodar go lag, tinn, na daoine bochta.

Ainm agus seóladh an té a thug an méid eólais thuas i nGaédilg dom:-
    Séamus Ó Chonchubhair, Cheathrú-na-hAbhann