Scoil: Braighde (uimhir rolla 11343)

Bridia, Co. Kerry
Máire C. Ní Chonchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cárrtach ar an abhainn. San tsean aimsir ní raibh inte ach ach ocht tighte beaga grádna a beidh íad leis agus bíodar suidthe suas ináirde ins na sleibhte. Tá ceann aca ar an dtaobh toir dein gleann agus bothar na cnoic an ainm ata ar go dtí lá indiú. Ta ceann eile acu i dromtimicín agus tig an cúpéir an ainm ata air. Mar bhí cúpéir in a comhnuidhe ann fadó. Deinedh sé meadara agus ta cuidh aca le deiscint fós sa gleann so. As na portach a togfadh sé an aidhmid agus aidmid maith a beadh e. Ní raibh aon bóthair san gleann an uair sin agus ar a droma a togadar an blúr agus an min isteach a loc Cuas treasna cnoc na loc. Tá atrú mór ar an saogal anois aca. Tá botar breágh aca.
  2. Ní raibh aon doctuirí ag na daoine ins an tsean aimsear seacas atá ann induí. Bhí leigeas aca féin ar gach uile saigheas galar a thagach ortha. Ins na plandaí a fhasann ar an dtalamh a feidís na leigheasanna san. Bhi morán maitheas
    Brigid Ní Muircheartaigh
    Muircheartach Ó Muircheartaigh