School: Seana-Caiseal (roll number 16745)

Shanacashel, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. Bhíodh na tighthe fadó ana bheag. Bhíodh siad deanta de cré agus cloca. Tuighe agus fraoch a bhíodh mar ceann ar na tighthe sin. Faighthí an fraoch ar an gcnoc agus an tuighe ar an sliabh. Bhíodh leabaidh sa cistin ins na tighthe fadó. Ar lic an teinteáin a bhíodh an leabaidh sin. An chlann go leir a codluigheadh innte sin. Bhíodh an teinteán i gcoinnibh an phiniúra. Ní bhíodh seimné istig ins na tighthe fadó ach poll sa tuighe chun an deatacy a leigint amach. Aon doras amhain a bhíodh ins na tigthibh sin. Ar thaobh an tighe a bhíodh na dóirse. Bhíodh lúbh acú mar Chomhla cun an doras a dhúnadh. Dhá fhuinneóg a bhíodh ins na tigtibh. Sarar cuireadh gloine ionnta bhíodh clár ionnta. Cré agus cloca a bhíodh ar an úrlár. Bhíodh leath-dhoras i ngach tigh fadó. Bhíodh móin agus giúmhais ag na daoine cun teine. Beireadh scuilb agus giúmhais agus coinnle solais dóibh. Deintí
        1. buildings
    Máiréad Ní Sheaghdha