School: Seana-Caiseal (roll number 16745)

Shanacashel, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. Bhí garsún ann fadó agus bhí leas mháthair aige. Ní raibh sí ró mhaith dhó. Nuair a bhí sí a meilt an coirce cuiread sí leanbhí féin ar lámha féin mbró agus ní dheineadh sí aon nídh leo ach nuair a chuireadh sí leas mhac ar lámh fé'n mbró do lúigeadh sí ar a láimh leis an mbró agus deireadh sé leis a leas mháthair. Theidheadh mo mháthair í féin le na gnó gach aon mháidean agus cheapadh an leas-mháthair gur ag magach fuithí a bhíodh sé. Bhí líon ós a cionn anáirde agus thógadh sí anuas punann de gach aon mhaidean chuireadh sí sa tine é agus theidheadh sí í féin leis.
    Chuaidh gamhain amú uatha agus dúbhairt an tathair leis dul ar lorg a gamhna agus dóigh agus an dóigh cuardach. Chuaidh sé anáirde ar thaobh an tíghe agus thosnaigh sé ar é reabadh anuas. Chonnaic a athair é agus d'fhiafraigh sé de cad a bhí aige 'a dhéanamh. Dubhairt sé leis pé am go raibh fóigh bhíodh sé an-dóigh.
    Aon oidhche amháin dubhairt sé. "Is truaigh gan mo chosa nighte agam
    Eibhlín Bean Uí Scolaighe