School: Seana-Caiseal (roll number 16745)

Shanacashel, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. Bhí fear agus bean in a gcomhnuide i dtig mbeag agus bhí dhá leanbh acu. Aimsir an droc saoghal a beadh é. Bhí na saighdiúirí ag dul ar fuaid na tire ag marbú na bhfear. Thánadar isteach cúca lá agus bhí an fear agus an bhean ag deunamh cuiginne. Leagadar an cuigeann ar an úrlár agus doirteadar an bhlátach agus thógadar an fear leo. Thóg an bhean an dhá leanbh leí agus chuaidh sí go dtí Loc na n-Uan. Bádadh í féin agus an dá leanbh. Deirtear go mbíonn blátha ag fás gach lá san bhlian in-aice na h-aite a bádadh an bhean agus an beirt leanbh. Loch na n-Uan a tugtar mar ainmh ar an loc.
    Mairead Ní Sheaghdha, Cúmleitreac
    Mairead Ní Sheaghdha