School: Seana-Caiseal (roll number 16745)

Shanacashel, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. Bean doiceallach a bhí ann fadó agus ní tabharfadh sí aon núd uaithi. Bhí buachaill ann sa cómharsanacht agus cuir sé geall go mbainfeadh séféin beile bíd uaithe. Beartuig se suas agus cuir se air seana eadaig agus sean hata, cuir sé mála air a gualainn agus maide in a dhorn. D'imthig sé air go dtí an tig. D'fhan sé amuigh cun gur glaodabh ar na feraraibh go dtí an dinnéir. Ní raibh aon failte ag bean an tighe roimis agus dubhairt sí leis "Tá gcómhnuigheann tú a ganndail" Ó cómhnuighim ins aan ceanntar adeir a buachaill agus dubhairt sí "Ní eól dom ann tú. Nior fhág san gan bheith ann mé arsan. Cad is ainm ann tú adeir an bhean. "Séan bhí id Shuidhe" adeir sí agus í ag gairidhe Ó beadh led mná an tige adeir an buachaill agus do shuid sé síos agus d'ith se dinneir maith
    Tomás Ó Conchúbhair
    Lyranes Lower, Co. Kerry