School: Gráig na Gréine (roll number 12819)

Graignagreana, Co. Kerry
Anna Ní Shiocfhradha

1. Bhí duine den ainm Suilleabháin 'na chómhnaidhe mar a bhfuil muintear Cobhtaig i mbéal dearg anois. Gréasuidhe é agus leasuigheadh (?) sé a chuid leathar féin. Chuireadh sé an seithe isteach i bpoll uisge (tubán nó bairrle) agus coirt crann dairighe leis. Fuair sé mí i bpriosún. Dubhairt duine éigin leis "Nach breágh an peidhre bróg tá ort." "Mé féin dhein iad ar seisean as chroiceann madra. Agus fuaireas an coirt igcóir leasuighthe ó chrann dairighe ar "Oileán." (?) Dinnis an duine a scéal don tighearna agus cé gur imthig roinnt mí agus go raibh na bróga ingeall a bheith caithte tógadh é go dtí an cheúrt i dTuaith.
    Eolas ó Mhicheál Ua Laocda
    Clais