School: Gráig na Gréine (roll number 12819)

Graignagreana, Co. Kerry
Anna Ní Shiocfhradha

1. 1) Tháinig bean oidhche go dí an tig seo nuair bhí sin sean mháthair fir a' tighe na beathaidh. Nuair d'imthig sí an mhaidin na dhiaidh sin. Bhí clóca (rud luachmhar (?) an uair úd) le bean a tighe ar iarraidh Bhí sean athair fir a tighe seo mac na mná gur goideadh an clóca uaithe na(?) fhear óg san am agus leím sé ar an gcapall agus siúd leis ar thóír na mná (?). Thaínig sé suas leí agus dhein sé iarracht í gabhaíl ach ní bhogfadh sí. Chaith sí í feín ar an dtalamh. Fear teasaidhe agus bhí slaitín aige agus ghaibh sé cúpla buile uirti ionus gur chuir sé marc ar a éadan ar chuma éígin. D'aontuigh sí dul leis go Tuath áit a raibh na poilíní agus bhí uirthi an clóca a thabhairt ar ais ach bhí an-thabhairt amach(?) toisg gur ghlac sé air feín í ghabháil.
      1. people
    Anna Ní Shiocfradha