School: Bunaneer (roll number 10242)

Bunaneer, Co. Kerry
Siobhán Ní Choncubhair

triúr nár baisteadh ariamh.
    Lá dár gabh an Ríogh amach ag seilg mairbh sí cú bhréagh a bhí aige. Nuair a tháinig an Ríogh abhaile d'fiafruigh sé de'n tseana caillig cé mairbh an cú. Mairbh t-inghean í ars an tsean cailleach "Níor mairbhigheas-sa do cú" ars an ingean "agus níl neart agam é innsint duit". Cuirfeadh sa d'fhiacaibh ort é d'innsint dom" ars an Ríogh. Thug sé leis í go coill mhór agus chroc ar crann í a's gearruig sé na cosa agus na lámha dhí.
    Nuair a bhí sé ag filleadh ar a sháil chuaidh dealg na chois. Dubhairt an ingean annsan leis ná faghadh sé aon faoiseamh go mbéadh cosa agus lámha aice féin cun é a leigheas.
    Chuaidh an Ríogh abhaile agus d'fhás crann as a chos agus b'eigeann dó an fuinneóg d'oscailt cun é sgaoileadh amach.
    Bhí duine uasal in aice leis an gcoill agus chualaidh sé ag sgreadaoíl an ingean. Thug sé leis í agus fé ceann tamaill phós sé í. Bhí triúr mach aici agus nuair a rugadh an triúr tháinig Gráinneóg agus chuir sé cosa agus lámha ar ingin an rígh. Dubhairt sí léi gan leigint dá clann bheith baistighthe go mbeidís ábalta ar siubhal. "Tá crann ag fás as chois t-athar, gearradh go minic é acht fásann sé arís agus is agat-sa tá é leigeas. Chuir do leas-máthair fé mionna thú agus anois chuir Dia cúgat an triúr gan baisde cun an mionna do cómh-líonadh. Nuair a bheidh siad blian d'aois tóg leat go tigh t-athar
    AT0706: The Maiden Without Hands
    Siobhán Bean Uí Chonchubhair