School: Bunaneer (roll number 10242)

Bunaneer, Co. Kerry
Siobhán Ní Choncubhair

1. Bhí trí béile bid ag na daoine a bhí ann fadó. Uaireannta chí dhá béile ag cuid des na daoine bochta nuair a biodh easbadh biadh ann. Siad na trí béile biadh a bhí ag na daoine ná an breicfeast an dinnéar agus an suppéar. Do bhí prátaí agus éisc ag na daoine mar breicfeast bhí prátaí agus éisc agus bainne ag na daoine mar dinnéar agus bhí práisce ag na daoine mar suppéar.
    Na daoine a bhí na chómhnuidhe ins na gleanntaibh ní raibh aon éisc aca ac feóil. Ithidís alan éisc agus ólaidís alán bainne. Deinidís alán oibhre roimh an céad béile ar maidin.
    Bhíonn an bórd i gcoinnibh an bhfala go minich. Núair a bhiodh béile ar siubhal ní bheadh an bórd i gcoinnibh an bhfalla bheadh sé in aice an raca. Bhí dhá saghas arán ag na daoine stampí agus ím air agus arán min-coirce. Deintear an stampí le prátaí scríobhta. Cuirtear é á bhácail min coirce ar cliath in aice na teine. Biadh bréag foláin a beadh é. Ní raibh alán plúir ins an ciste mine. Ní iteadh na daoine aon feóil fadó ac éisc. Sé an feóil a bhiodh aca am Nodhlag ná cúpla gé.
    Na daoine a bhí ann fadó ithidís alán uibhe i gcóir an breichfeast. Domhnac Cásg do bheiridís na h-uibhe ins gcorcán beag ar a dtugtar sciallat. Sean nós a bhí ag na daoine
    Seán Ua Gealbáin
    Behaghane, Co. Kerry