School: An Gleann Mór (roll number 13973)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

Bhí fear an an nGleann seo fadó agus ana-sgeulaidhe a b'eadh é.

Bhí fear ar an nGleann seo fadó agus ana-sgeulaidhe a b’eadh é. Seo ceann de’s na sgeulta a bíodh aige.
    Lá aírighthe bhí sé féin ag dul trén gcoill. An t-Earrach a bhí ann agus bhí na héiníní ag deunamh a nead. Bhí go maith go dtáinic sé go dtí crann árd agus nead fhiaic-liath anáirde air.
    Suas leis agus reáb sé an nead cipíní tháinic chuige an fiac-liath agus scuab sé an caipín de. D’eitil sé i dtreo an chnuic agus d’imithig sé abhaile dó fhéin go cráidthe mar b’é a caipín Domhnaig a bhí air. Bhí go maith gur chuaidh sé go dtí an cnoc mí n- dhiaidh sin.
    Cad a chonnaic sé in áirde i bhfaill árd ach a chaipín. Suas leis agus cad a bhí istig ann ach ceithre gcárreaig . mairbh sé iad. Thóg sé leis an caipín is abhaile leis go sásta.
    Seán Mhac Giolla Choda
    Tuairín Uí Dhuinnín, Co. Kerry