School: An Gleann Mór (roll number 13973)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. Fear a bhí in a chómhnuidhe i mBaile na Scealga fadó riamh a bheadh Caisín Uí Laoghaire. Uair amháin bhí sé féin agus seisear duine dheug eile ag iasgaireacht ar an bfairrge.
    Chuireadar i dtírsa Chuirreán chun díghe d’fhághail ní raibh ach pinginn amháin. Níor bhféidir leo é d’fhághailt ó aoinne ach an oiread. Fé dheire chuimhnig Chaisín ar sheift.
    Chuaidh sé isteach i dtig óil agus dubhairt sé leis an duine a bhí i bhfeidhil an tsiopa go raibh pinginn aige air. Dubhairt fear a’ tighe ná feaca sé istig in a shiopa ariamh é. D’ áitigh Caisín air go raibh sé ann agus sa deire bhí ar an bhfear an pinginn do tógaint uaidh.
    Annsan dubhairt Caisín leis seacht gcínn deug de phúintaibh do thabhairt dó fhéin is d’á comhluadar. Cheap fear an óil go rabhadar an-mhacánta agus líon sé amach an leann dóibh. Nuair a bhí sin ólta acu d’imtigheadar amach an doras uaidh is ní fuair sé a dtuairisig ó shoin.
    Uair eile bhí Caisín ag dul go dtí Cathair Saidhbhin agus bhí miúil aige. Bhí srathar-fhada
    - - - - - - - -