Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chomhnuidhe anois. Do dhein sé mar sin agus díreach nuair a bhí an ciseán lán aige chonnaic sé fear mór ád ar muin capaill agus é ag marcuigheacht tímcheall na cruaiche agus bhí fhios aige gur duine marbh ón gcaisleán é. Shocruig sé árdán ar an gcruaic agus chuir sé an ciseán air agus nuair do dheineadh sé iarracht ar an gciseán d'ádú do rinnceadh an capall os a chomair.
    Do labhair an Corcán Tae sa deiereadh leis an bhfear mar seo "Dar n-anam an Diabhail beidh an móin agam dá dtíéghteá sós go hIfreann" Do leig sé síós an caiseán agus d'imthigh sé abhaile agus nuair do ghlaoidh an coileach d'imthigh sé ar an gcruaich arís agus ní raibh duine ar bhith le feiscint agus do rug sé leis a chiseán
    Áine Ní Shéaghdha
    Maulnagower, Co. Kerry