School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. I n-aimsir na Soupers bhí droch shaoghal ag tineóíntí na h-áíte seo fén dtighearna talmhan. Bhíodh sé ortha móín an chaisleáín do bhaint saor ó pág agus bhíodh cruach mhór fhada bainte agus curtha le céíle i mí Bealtaine i Leacaín tímcheall ceathramhadh míle ón gCaisleán.
    Bhí buachaill 'na chomhnuidhe tímcheall na h-áite seo agus sé an leas ainm a bhí air ná an Corcán Tae. Bhí míle gráín aige ar an gcaisleán agus bhí fhios aige go maith gur le h-éágcóír a bhí a lán den bhailiú a bhí acu agus ba gheal leis miotóg do bhaint asta chómh minic agus do b'fhéídir leis.
    Oidhce amháin sa Gheimhreadh do cheap an Corcán Tae go dtéígheadh sé síos go dtí Cruach an Chaisleáin cun ciseán móna do ghoid. Bhí sé 'na chomhnuidhe i gCeapa na Coise san dtig in a a bhfuil Pádraig Ó Séaghdha 'na
    Áine Ní Shéaghdha
    Maulnagower, Co. Kerry