School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Ba le Muinntir Súilleabháin Caisleán Droth Mór ar dtúis agus bhí aon inghean amháín acu, bhí an sean-duine aosda agus bhí sé 'na Chatoiliceach agus muna dtéigheadh sé go dtí an Teampall ag Cill Eoghain i Neidín agus casadh i n-a Phrotustúnach caillfeadh sé a chuid talmhan. Tháinig Sean Ó Mathghamhna as deisceart Corcaighe. Do bhain an Riaghaltas a chuid talmhan de agus tháinigh sé cun Ó Súilleabháin agus dubhairt sé leis go raibh sé óg agus go raghadh sé go Baile Atha Chliath agus an tEstáit a chur fé chló i n-a ainm féin acht dhein sé amadán d' Ó Súilleabháin agus chuir sé a ainm féin leis na talmhantaí. Dubhairt sé leis go dtéígheadh sé go dtí an Teampall Protustúnaigh. Do phós sé inghean Uí Shúilleabháin agus nuair dó
    Peig Ní Laoghaire
    Gearha South, Co. Kerry