School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Bhí na britíní dubha ins an ndúthaigh seo tímcheall deich bliadhain is fiche ó shoin agus do fuair beirt duine is fiche bás agus níor imthigh duine acu gan an sagart. Do bhí an tAthair Mícheál Ó Dalaigh 'na shagart ó i Neidín san am san agus ní raibh aon mhótor i Neidín an uair sin. Capaill a bhíodh ag na sagart.
    Níor chodail an tAthair Ó Dálaigh lá na oidhche agus ní túisce bhíodh sé sínte ins an leabaidh nuair a bhíodh teachtaire eile ag an ndoras ag rádh go raibh duine eile ag fághbhail bháis. Níor dhein sé gearán, acht eirghe gan mhoill agus siar a bothar leis ar cos i n-áride.
    Do chonnaic muinntear na
    Nell Páiméar