School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Bhí triúr sean duine ag siubhal cun Tráigh Lí a' feiscint dochtúra, agus ag siubhal dóibh sheasuigheadar ar mullach Cumar na Bainrioghna.
    D'fhiafruig duine acu den duine eile cad é an ainm a bhí ar an gcúm san thall. Do fhreagair an fear eile é "Sin é Cúm Caillighe" ar seisean, agus diompuig ar an dtaobh eile. "Sin é Cúm Luimine." Do stad sé agus tar éis tamaill ar sheisean "Sin trí cúm do cheap Dia na Glóire ar mhaitheas na gcomharsan"
    D'iompuig an chéad fhear air agus dubhairt sé gur cheap Dia na Glóire a chuid féin do gach aoinne. Maor a b'eadh an duine so Mícheál Ó Dubhghaill agus 'bad' le na Sasanaig
    Peadar Ó Gealbháin
    Derreennagreer, Co. Kerry