School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Tá Mealltimhichéibh tímcheall leath mhíle ó'n áit seo agus Tadhg Ó Raidhilligh 'na chomhnuidhe san áit anois. Tímcheall céad bliadhain ó shoin bhí Muinntear Eúnaigh na gcomhnuidhe ann.
    Do bhíodh gach aon sórt gadhar acu, an faolcú, an sípéar, agus gadhar tarbh. Do bhíodh coileáin an domhain acu. Bhí triúr nó ceathrar mac ag an bhfear agus bhí dúil mór san reilg acu.
    Théighdís amach gach oidhche gealaighe ag seilg an bruic agus téighdís amach ar maidin go moch ag seilg an fiaidh. Bhí a n-ainmneacha i n-airde mar sealgairí.
    Bhí cúig ba déas nó mar sin acu agus ní bhíodh an tig bainne follamh
    Pádraig Ó Cathbhuaidh