School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Bhí Eoin Ruadh i dtig áirithe lá agus bhí sgata fearisteach ann agus bhíodar ag trácht ar mnaoi ocras a bhí 'na comhnuidhe tamall uatha. Bhíodar a rádh ná tabhardadh sí uisce na n-ubh d'aoinne gan trácht ar dinnéar uaithi. Do chuir Eoin Ruadh geall go bhfuigheadh sé an dinnéar uaithi agus d'imthigh sé amach agus duine deis na fearaibh i n éinfeacht leis.
    Do bhí beirt nó tríur fear ag obair ar an bhfeirm aici an lá só. Bhuail an fear a bhí i n-éinfeacht le Eoin Ruadh isteach ar dtúis agus shuidh sé ar an suidheachá [?] agus sheas an file ag an ndorus.
    Do labhair an bhean agus ar sise "Cad as an gandal"? "Anuas ós na gleanntaibh" ars an file.
      1. poetry