School: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (roll number 6091)

Coornagillagh, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. Sí an baile fearthainn go bhfuil cómhnuidhe orm ná Doire-Nídh san pharóisthe Tuath-Siosta ins an mbharúntacht Gleann O Ruactaige sa Garruidhe siar theas. Níl ach trí tighthe i nDoire-Nídh anois tighthe feirmóirí gan aon duine igceann acu san beirth baintreabhach atá i dhá cheann acu is fado agus go dtí blíadhan an gortha.
    Bhí naoí no a deich dtigthe anso 's lán a tíge igach aon ceann acua. Rugeadh mo sinnsear anso is tá sgéaltha mar a gheall ar a lan des na sean daoine ag mo seana mhathair atá marbh le fice blíadhan go ndeanadh Día trocaire dá h-anamh. Deirtear gó raibh fear a tíge i bóithrín amhain diobh so a bhí an tughtha den tobhach mar a bi ainm Lane is oidhche Nodhlag tháinig a bhean bhoct a bhaile fé bhiadh igcoir na Nodhlag is cé go raibh a h-aigne deantha suas ag an mnaóí boicht piosa tobhach do solathar dá fear dó thárla gur dearmadh sí igcuma éigin is núair a fear postha amach é thosinig sé a bheith ar bhuile bas agus ag casacine agus dimeagh sé as a mheabhar comh mór son do ndubhairth sé go mbha fearr leis a beith in Ifreann ná anso. Ar amharch eigin a thug sé ar an raca agus cé b'eadh ná shuidhe ann ach fear is é ag sineadh an phíopa cuighe. Ar an noimeath thug an fear boct fé ndeara go raibh crúbha fé in ionadh easa agus le linn an ama sinn d'úiltaig sé an phíopa is d'imthig an strainnsear as a radharch. Ón lá san gó dtí lá a bháis níor ól sé gal tobhac riamh ach deirthear go raibh a taobhseach le
    Derrynid, Co. Kerry
    Eibhlín Bean Uí Shúilleabháin