School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    déanach san oidhche, agus thuit cairt ó lamh an strannséir. Do chuir ceann d'os na fear a lámh síos cun an cairt do thág suas. Cad a connach sé ar an srannséir ach crúbh capaill. Thuit an fear i laige f'én mbord, agus d'imtighe an strannséir as a radarch. An diabhal a bhí ann, agus ní rabadar ag imirt chómh deanach aon oidhche eile.
  2. Fadó bíodh a lán fear i Dereen ag plandal criann. Bíodh síad ag faire ar an ceud Ceudain san mí mar geobadih síad a cuid airgid annsan raiceadh síad godtí an tig tabhairne. Fanaig síad annsan go mbeadh a gcuid airgead díólta; gach nuair a bíodh síad ag dul a baile bíodh madra mor ban, agus bóna domhna mor timpcheall a mhuinéal. Tar éis tamaill nuair a feucheadar air bíodh an cú aistirigh i bean agus eudaigh bán uirthi. Bíodh an bean ag siubhal leó go dtoicaidh síad go rinn na catha. Siudfeadh si ar an gclaidhe, ag gol, go dtí go bíodh siad imitghe as a radarc. Bíódh sí ag gol nuair a bíodh daoine ag fagail bás leis.
    Síghle Ní Shuilleabháin
    Michéal Ó Goidthín