School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    agus nuair a bíodh ag dul thar tig Donnchadh Ó Laogaire connacadar an chú mor ag rith ar taobh an bóthar, agus bhí bóna bán mor timpcheall a mhuinéal. Cuaidh ceann d'os na fearaibh amach as an truchail ag siubhal, agus connach sé bean ar an mbhóthar i nionadh cú. Do bhí srúbh capall ar an bean. Thuit an fear a bí a siubhal i laige agus fuair sé bas ar an mbóthar.
  2. Bhí tig i Laireach fadó, agus bíodh sluagh mor fear ann gach oidhche ag imirt cairte. Táinigh srannséir go dtí an tig an oidhche fluich, agus d'iarig sé d'on fhear an tighe an mbeadh cead aige fanacht san tige aon tige. Dúbhairt fear an tighe dá mbeadh sé in dúil cairte imirt go mbeadh cead aige fanacht. Dúbhairt an srannséir go raibh sé an maith cun imirt. Tháinigh an oidhche, agus tháinig an sluagh cun imirt. Bhí an- áthas ortha nuair a connachadar an strannséir ag imirt go maith. Bhíodar go léir a rádh leis an strannséir go raibh sé an-maith cun imirt. Bhí sé ag eirighe
    Síghle Ní Shúilleabháin
    Pádraig Ó Seaghda