School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    sé an cóta isteach innte. Cuir sé falla las muighe d'on cóta. Bhíodh an bruach ag gol ar an dtráigh gach lá. Gach oidhce bhíodh solus agus fothrum san cistin. Do fuair an fear bas, agus bhí an tig aig a mach. Tar eis tamaill bhí an tig aoste, agus bhíodar cun an tig do lagadh. Nuair a bríseadar an falla san áit a bhí an cóta. Tháinig an bruach agus sciob sí cóta agus ní raibh fothrum sa tig ó shoin a le.
    Mo chara i innis dom é
    Sígle Ní Shúilleabháin
  2. Bhí fear amuig ag iasgracht lá, agus bí sé smuigh go dtí a dó dearg a clog san oidhche nuair a tháinig sé sbaile. Cuaidh sé a coladh, agus i lár na hoidhche cuimnugh sé nár ceangail sé a bád in son cur. D'eirigh sé agus cuaidh síos go dtí an tráig.
    Táinig a lán fear suas cuige, agus thágadar é leó go dtí lios. Bí a benn sa baile ag torg na-áite go léir do. Casad fear uicre san mbóthar, agus d'innis sí a sgéal dí. Annsan d'innis an fear is go raibh a fear san lios ag na póucaí.
    D'iarigh an bean da connus a geobaidh sí a céile amach air arís. Dúbhairt an fear leis an bean.