School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    muintir Uí Neil san cead truchail in dhiaidh an tordha, agus ní raibh aon gaol idir an duine a bhí marbh, agus muintir Uí Neil. Do chas an bean ó Árd Áodh mor timpeall agus ní raibh aon socraidh ann. Tháinig sí thiar nais arís agus d'iarig sí ar mo mháthait ar tháinig an socraidh fós. Dúbhairt mó mháthair nár tháinig sé. Annsan d'innis sí an sgeal, agus ní raibh sí críocnuighthe nuair tháinig an socraidh ó láireach. Seachtain na diaidh sín chuala an bean go fuair cailín di muintir Uí Neil bas i Sasna Nuadh.
  2. Bhí fear ó Bun Átha ag obair i Láireach lá. Nuair a bhí sé ag teacht a baile connach sé fear a bhí marbh ar an mbóthar. Tháinig scannradh air, agus rith sé go Bun Átha. D'innis sé a sgeal, agus d'iarigh sé ar cúpla fear dúl go dtí an áit na connach sé an fear. Dúbhairt sé leis na fhir eile dúl síar an bóthar gur'b é a culceathair a bhí ann. Do mairguig mairuigheadh an fear sin san áit a connach Feilm Ó Cáire é. Nuair a cuaidh na fir go léir go dtí an áit ní raibh sé ann in aon cur. Connach Feilm Ó Caire an fear sin dhá uaire eile
    Síghle Ní Shúilleabháin
    Feilm Ó Cháire